Što je webasto u automobilu i kako radi?

S početkom zime, mnogi vlasnici automobila zabrinuti su za zdravlje grijača kabine, odnosno štednjaka. Obično se njezina revizija obavlja u jesen. No, vlasnici automobila s “Webasto” ne bi trebali brinuti o ovom pitanju. S takvim sustavom moguće je da se grijač kabine uopće ne uključuje. Što je “Webasto” u automobilu? O tome ćemo govoriti u našem današnjem članku.

Du har rätt att få information om skydd mot sexuellt överförbara sjukdomar och hur du kan undvika att smitta andra människor. Exempel på sexuellt överförbara sjukdomar är klamydia, hepatit, gonorré och hiv. Om du vet att du har en sådan sjukdom är du enligt svensk sildenafil verkningstid lag skyldig att berätta det för sjukvårdspersonal så att du kan få behandling och undvika att smitta andra människor. Prata med personalen i samband med hälsokontrollen. Om du är osäker på om du är smittad eller inte kan vårdpersonalen ta prover.

Svojstva sustava

Webasto je njemačka tvrtka koja se bavi proizvodnjom raznih komponenti za automobile. Zaposlenici ove tvrtke stvorili su prvi predautonomni grijač. Tvrtka ih proizvodi već 60 godina. Također, Webasto se bavi ugradnjom klima uređaja. Prvi modeli s takvom opremom pojavili su se već 60-ih godina. Webasto je među 100 najvećih dobavljača za automobilsku industriju širom svijeta. U našem području tvrtka je poznata po svojim autonomni grijači i predgrijači.

webasto slika

Dakle, Webasto je autonomna peć koja stvara toplinu bez obzira na stanje motora. Uređaj ima vlastitu komoru za izgaranje i izmjenjivač topline. “Webasto” se odnosi na grijače goriva i napaja se dizelom. Odakle potječe gorivo? Dizel se obično uzima iz spremnika. Ali ako je “Webasto” nenormalno ugrađen na putnički (benzinski) automobil, gorivo se sipa u poseban spremnik.

autopijaca.com - Mi prodajemo Vas auto

Gdje se nalazi?

Obično proizvodimo kamione s “Webasto” iz tvornice. To su tegljači za kamione i kamione na duge relacije. Također, ovaj grijač je na turističkim autobusima. Što je veći prostor kabine, veća je snaga “Webasto”. Danas možete pronaći modele za 2,3 ili više kilovata. Za osobna vozila i minibuse, jedan i pol kilovata je dovoljno. Dimenzije autonomnog grijača su male – 25x10x17 centimetara, što omogućuje da se bez problema postavi u stražnji dio automobila.

Funkcije, vrste

Koje zadatke radi Webasto motor? Ukupno postoje dvije glavne funkcije:

 1. Grijana rashladna tekućina.
 2. Grijani interijer.

Također imajte na umu da na tržištu postoje “suhi” grijači. Nisu priključeni na sustav hlađenja i rade samo za grijanje kabine. Njihov je trošak u pravilu 20 posto manji. No, instaliranje ih na dizelske motore nije vrijedno toga – samo na benzin.

webasto clasic

Takozvani “mokri” autonomni sustav ugrađen je u SOD, gorivo i ispušni sustav automobila. Sve to zahtijeva velike napore, tako da će troškovi instaliranja takvog grijača biti veći.

autopijaca.com - Mi prodajemo Vas auto

Dizajn i načelo rada

Dizajn i princip rada običnog “Webasto” -a vrlo je jednostavan, tako da je jedinica vrlo pouzdana. Avtonomka je u stanju pripremiti automobil za lansiranje čak iu mrazu od 40 stupnjeva. Konstrukcija sustava pretpostavlja postojanje modula za generiranje topline i upravljačkog sustava.

Modul za generiranje topline uključuje:

 • pumpa za gorivo;
 • žarnica;
 • komora za izgaranje;
 • ventilator;
 • mlaznica;
 • izmjenjivač topline.

Crpka isporučuje gorivo iz spremnika u grijač. Daljnje “dizel gorivo” se raspršuje i miješa s zrakom u zasebnoj komori. Nakon toga, mješavina se pali utikačem. Klasične svjećice nisu ovdje. Nakon paljenja smjese, izmjenjivač topline se zagrijava. Zatim, uz pomoć ventilatora, toplina ulazi u salon. I proizvodi izgaranja (plinovi) izlaze van. Samostalna verzija sustava ima odvojeni ispušni sustav.

Upravljački sustav uključuje posebnu konzolu za uključivanje, senzor i tajmer. Neki modeli opremljeni su GSM modulom koji omogućuje daljinsko pokretanje s mobilnog telefona. U isto vrijeme, autonomni sustav se može pokrenuti putem tajmera postavljanjem potrebnog vremena unaprijed.

Na strojevima gdje je “Webasto” normalno instaliran, gumb napajanja nalazi se u blizini upravljačke jedinice same peći.

Senzor s relejem služi za automatsko isključivanje sustava u slučaju da temperatura zraka dosegne željeni parametar. Nakon nekog vremena, autonomni sustav se može ponovno pokrenuti, radeći sve dok se salon ne zagrije na određenu razinu. To je vrlo povoljno, jer takav sustav štedi gorivo.

O potrošnji

Budući da se radi o štednji, vrijedi govoriti o potrošnji goriva pomoćnog grijača. Najslabiji modeli (do 2 kW) troše oko 200-300 grama goriva na sat. Veća autonomija od 3-5 kilovata ima potrošnju od 500 grama. Trebam li instalirati manje produktivni “Webasto” u kamion (i pol kilovata) kako bi se uštedjelo gorivo? Kao što praksa pokazuje, ovo rješenje još više povećava potrošnju. Doista, nakon zagrijavanja, odmah se isključuje autonomni grijač od tri kilovata. Slabiji sustav treba vremena za zagrijavanje cijele kabine.

autopijaca.com - Mi prodajemo Vas auto

Kako fen reagira s rashladnim sustavom?

Već smo odgovorili na pitanje što je “Webasto” u automobilu i kako zagrijava interijer. Ali kako funkcionira s rashladnim sustavom? Ovdje je sve vrlo jednostavno. Nakon napajanja upravljačkog signala, generira se toplinska energija, koja se prenosi u izmjenjivač topline ugrađen u mali krug sustava hlađenja. Ali kako tekućina cirkulira u malom krugu? Pokreće se zahvaljujući integriranoj cirkulacijskoj pumpi. Također, topli antifriz prodire u radijator peći, koji se nalazi u kabini. Stoga, nakon pokretanja motora ne morate čekati dok se sve ne zagrije. Sustav dodatno osigurava ventilatore koji dovode topli zrak do prozora automobila. To je vrlo povoljno ako se na poleđini formira mraz.

Koliko dugo se unutrašnjost i motor zagrijavaju? Kako praksa pokazuje, potrebno je 15 do 25 minuta. Temperatura rashladnog sredstva je +40 stupnjeva, tako da nakon pokretanja motora ne trebate “ulje” u praznom hodu. Ovo također ukazuje na upute i upute za održavanje Webasto-a. Nakon 15 minuta automobil je potpuno spreman za putovanje.

Pluses “Webasto” u automobilu

Što je zima za vozača? To je zauvijek ledeno staklo, hladan interijer i stalno zagrijavanje motora. S autonomnim grijačem zaboravit ćete na te probleme. “Webasto” zagrijava ne samo unutrašnjost, već i redoviti grijač, kao i sam motor. 15 minuta prije polaska, samo pritisnite gumb na GSM daljinskom upravljaču i auto se potpuno zagrije. Nije bitno koja je temperatura izvan prozora – 5 ili 40 stupnjeva mraza. S autonomnim grijačem, dizelski motor će se pokrenuti u svim vremenskim uvjetima. To se odnosi i na nove i na stare jedinice.

O nedostacima

Prvi minus autonomnog grijača je njegova cijena. U prosjeku, takvi automobili koštaju 1-2 tisuće dolara više. Ako uzmemo u obzir mogućnost abnormalne instalacije, to će koštati prosječno 800-1200 $ (ovisno o vrsti “sušila za kosu” i njegovoj snazi).

webasto
sta je webasto

Sljedeći minus je težak popravak Webaste. Unatoč jednostavnoj konstrukciji, bolje je popraviti jedinicu u specijaliziranim radionicama. Samostalno obaviti popravak “Webasta” može biti samo u slučaju manje štete. Ako je hardver neispravan, jedinica se potpuno mijenja ili se rastavlja i popravlja “na vijak”.

Kako napraviti dijagnozu “Webasto”?

Razmotrite najčešće simptome kvarova i metode za njihovo otklanjanje:

 • Karakterističan miris goriva u ubrizganom zraku. Taj se problem može pojaviti zbog nepropusne žice za gorivo. Kako se postavlja dijagnoza u ovom slučaju? Potrebno je ispitati ispravnost spajanja autonomnog sustava na spremnik goriva. Prisutnost nabora u crijevima je isključena. Također se događa da se blokada dogodi unutar samog dovoda goriva. U tom se slučaju mora ukloniti i temeljito isprati. Također, može se pojaviti karakterističan miris zbog kapanja na spoju cijevi.
 • Avtonomka se ne okreće do punog kapaciteta. Događa se da grijač prestane grijati unutrašnjost i motor u kratkom vremenu. Umjesto 15 minuta dodijeljenih biljci, potrebno je oko 40 minuta. Što to znači? To se obično događa kada se u grijaču nalaze čađi i čađe u velikim količinama. Te se naslage nakupljaju u komori za izgaranje, što uzrokuje propadanje rashladnog tijela. Da biste riješili problem, morate ukloniti autonomiju i očistiti sustav.
 • Webasto se ne uključuje. Ovdje morate provjeriti timer.

Također, treba provjeriti i:

 • Ako na njemu nema napona, onda je kabel ili pregorjeli osigurač kriv. Oštećeni predmeti zamjenjuju se novim. Nakon ovog popravka grijač će ponovno raditi. Usput, na modelima s GSM daljinskim upravljačem morate dodatno provjeriti baterije. Ako se isprazne, “sušilo za kosu” se možda neće uključiti.
 • Puši grijač tijekom rada i kapanje rashladnog sredstva. Uz to može postojati karakterističan slatki miris ispušnih plinova. Sve to ukazuje na propuštanja u sustavu hlađenja. Dio antifriza može pasti na vruće dijelove autonomnog sustava i tamo ispariti. U većini slučajeva to je zbog oslabljenih obujmica crijeva. Ali ne isključujte pukotine u cijevima. U ovom slučaju, oni se u potpunosti mijenjaju u nove. Ako nema vidljivih curenja, a karakterističan miris je još uvijek prisutan, morat ćete ukloniti autonomiju i detaljnije potražiti korijen problema. No, bolje je povjeriti ovu operaciju profesionalcima (osobito ako je autonomni sustav još uvijek pod jamstvom).
 • Curenje goriva. To je zbog nepismene instalacije grijača. Potrebno je pregledati crijeva za nabore. Ako su cijevi ravnomjerne i suhe, morat ćete ukloniti autonomiju i potražiti problem u njoj.

Prilikom dijagnosticiranja grijača u servisu, stručnjaci provjeravaju sve elemente za pukotine, začepljenje, trošenje i deformaciju.

Također se dijagnosticiraju utikači, stezaljke i osigurači. Oštećeni dijelovi zamijenjeni su novim. Zatim se grijač montira i instalira.

Tako smo saznali što je “Webasto” u automobilu i kako radi. Autonomni grijač je vrlo korisna stvar u osobnom automobilu, au kamionu je apsolutno neophodno. Uz to, možete zaboraviti na hladnu kabinu i problematične zimske startove, čak i ako imate stari dizel motor. Instalacija takvog sustava je u potpunosti opravdana, posebno u regijama gdje zima traje 5-6 mjeseci godišnje.

Pogledajte još i homologaciju!

autopijaca.com - Mi prodajemo Vas auto