Start-stop sistem u automobilu ~ šta je i kako funkcioniše

Objasnit ćemo Start-stop sistem koji se nalazi u gotovo svim modernim automobilima. Mnoge vozače živcira Start-stop, dok neki vide pogodnosti koje sa sobom donosi. Start stop sustav je u pravilu skuplji za održavanje i servisiranje. Međutim, to nije ništa neobično za sve moderne sklopove, koji su kompleksniji i time teži za održavanje i servisiranje.

U vrijeme kada je tek dolazio na tržište, Start-stop sistem je najavljen kao revolucionaran sklop. Predstavljen je kao novina od iznimne važnosti i po tome se svrstavao sa dva značajna izuma: uvođenjem brisača vjetrobranskog stakla ili retrovizora. Danas gotovo svi novi automobili imaju ugrađen start-stop, te većina automobila proizvedenih u periodu unazad 5 godina.

Prije nego nastavimo, da spomenemo odmah na početku. Start-stop, bez obzira na to da li je dobar za trajnost automobila, ili štetan, ostat će u vozilima koje pogone motori s unutarnjim sagorijevanjem jer taj sklop ima važnu ulogu u smanjivanju emisije štetnih plinova / zadovoljavanju EU ekoloških normi.

autopijaca.com - Mi prodajemo Vas auto

Što je točno start-stop sistem?

Start-stop sistem je sastavni dio modernih automobila i riječ je o kompleksnom sklopu. Vozač ga primijeti tako što se motor automobila u određenom trenutku zaustavi, i kada je potrebno, automatski se opet pokrene.

Ovakvo ponašanje u vožnji mnoge vozače živcira, i mnogi se pitaju za što uopće služi start-stop, te traže rješenje kako zaustaviti start-stop sistem.

Start-stop sistem ugrađen je s namjenom da smanji nepotrebno trošenje goriva za vrijeme mirovanja automobila. U praksi, start-stop sistem će zaustaviti rad motora dok automobil miruje. Ako se nalazite na semaforu, ili čekate da se uključite u promet, start-stop će zaustaviti rad motora, i samim time će zaustaviti potrošnju goriva dok automobil miruje. Čim se vozač odluči nastaviti sa vožnjom, motor u automobilu se ponovno pokreće i spremni ste za nastavak putovanja.

Prema nekim procjenama, start stop sistem može da uštedi između 3 i 10% goriva, mjereno po ukupnoj potrošnji određenog modela.

Start stop sistem ima određene prednosti, ali prema mnogima i mnoge nedostatke. Naime, korištenjem start-stop sistema vozači štede gorivo, i manje zagađuju okoliš. Ovaj sklop je prvenstveno ugrađen s namjerom da automobili zadovolje ekološke norme. Ušteda dolazi kao bonus za vozače.

Nedostaci ovog sistema su kompleksna izvedba, i dodatne komponente u automobilu koje se mogu pokvariti. Njihov je servis često financijski jako osjetan. Tako će, u slučaju nekog kvara na start-stop sistemu, sva ušteda „iscuriti“ na servisiranje i zamjenu potrebnog dijela.

Korištenje start-stop sustava najviše dolazi do izražaja u slučaju vožnje koja iziskuje mnogo zaustavljanja i čekanja u kraćim ili dužim vremenskim intervalima. Start-stop tehnologija postala je standard u novim automobilima i riječ je o načinu proizvodnje automobila koji se vjerojatno neće promijeniti. Vozači se jednostavno moraju pomiriti sa činjenicom da će novi automobili imati ugrađen start-stop sistem, koji se po svemu sudeći neće moći trajno isključiti.

autopijaca.com - Mi prodajemo Vas auto

Kako radi start-stop sistem?

Ako se pitate, kako radi start-stop, sada ćemo odgovoriti. Start-stop u automobilu radi tako da zaustavi rad motora, kada se vozilo zaustavi. Ako vozite automobil s automatskim mjenjačem, motor će se zaustaviti kada se zaustavi i automobil. U slučaju da vozite automobil s ručnim mjenjačem, motor automobila će se zaustaviti kada se automobil zaustavi, i kada ručicu mjenjača stavite u neutralan položaj i pustite papučicu kvačila.

Princip rada start-stop sustava

Kod automobila s automatskim mjenjačem brzina, jednom kada pustite papučicu kočnice, i pritisnete papučicu gasa, motor se automatski pokrene i automobil je spreman za vožnju.

U slučaju automobila sa ručnim mjenjačem, motor će se pokrenuti čim pritisnete kvačilo.

Da pojednostavimo: start-stop sistem jednostavno zaustavlja rad motora, za vrijeme koje automobil miruje na mjestu. Kada vozač uradi potrebne radnje za pokretanje automobila, motor se pokreće i možete nastaviti sa vožnjom.

Moderni start-stop sistemi su napredni i zaustavljanje/pokretanje motora se odvija gotovo neprimjetno.

Glavna uloga Start-Stop sustava

Koja je uloga start stop sustava u automobilu? Kako je osmišljen njegov rad u suradnji s modernim motorima sa unutarnjim sagorijevanjem?

Glavna uloga start-stop sustava je smanjiti ispuštanje štetnih plinova u atmosferu. Zapravo, start stop je ugrađen u automobil da bi proizvođač zadovoljio stroge norme u vezi emisije štetnih plinova. Dobra stvar za vozača je smanjena potrošnja, zbog čega se taj podatak spominje na prvom mjestu kao reklamna poruka. Istina je, automobil troši manje goriva kada je uključen start-stop. Ali, glavna mu je namjena smanjiti ispuštanje štetnih plinova u atmosferu, da bi se modeli automobila slobodno prodavali na tržištima koja daju sve strože regulatorne norme.

Ugradnja start-stop sustava nije obvezna, ali je proizvođačima teško pronaći bolje rješenje da bi ispunili norme koje su iz godine u godinu strože.

Start stop sustav opisat ćemo u tri faze

Kada zaustavite automobil, recimo na raskrižju sa semaforom, start-stop će zaustaviti rad motora.

Za vrijeme dok automobil miruje, pa tako i motor automobila, start stop sustav održava napajanje elektronike kao što su svjetlosni sklopovi, različiti sigurnosni sustavi, te ostalu elektroniku (audio, navigacija isl…)

Jednom kada se odlučite pokrenuti automobil, start stop automatski pokreće motor i spremni ste za vožnju. Start-stop radi tako da vozač jedva i primijeti promjene u ponašanju automobila dok miruje u odnosu kada je u pokretu.

Važno je napomenuti: Start-stop se može isključiti pomoću namjenske tipke, ali samo za vrijeme vožnje koju obavljate. Svaki put kada ponovno pokrenete automobil, uz pomoć ključa ili tipke, start stop je uključen. Niste u mogućnosti trajno isključiti start stop, osim ako se koristite „hakerskim“ tehnikama, da zavarate kompleksni sklop. Neki proizvođači ostavljaju mogućnost isključivanja ove opcije trajno, ali su rijetki, i takva praksa se kosi naputcima zemalja koje izdaju regulative o smanjivanju emisije štetnih plinova u atmosferu.

autopijaca.com - Mi prodajemo Vas auto

Održavanje start-stop sustava

U pravilu start-stop je skup za održavanje. Na sreću, ovaj se sklop ne kvari tako često, a najčešće što ćete doživjeti kada vozite relativno nov automobil (5-10 godina star) je zamjena akumulatora. Sama zamjena akumulatora je osjetno skuplja, nego što bi bio slučaj da nemate start-stop u automobilu.

Pa da vidimo, što možete očekivati kada vozite automobil sa start-stop sustavom. Koji su mogući kvarovi, i zbog čega je trošak održavanja veći nego u slučaju automobila koji nema start-stop?

Najčešće vozači osjete veći trošak prilikom zamjene akumulatora. Naime, to je dio start-stop sustava koji će prvi otkazati, što nije ništa neobično ako znamo da akumulator ima svoj radni vijek. Ono što povećava cijenu akumulatora jeste kompleksna izrada, jer su akumulatori za start-stop sustav drugačije dizajnirani i rade pod povećanim opterećenjem ako ih usporedimo s akumulatorima u automobilima koji nemaju start-stop.

Ako vozite automobil sa start-stop tehnologijom, trebate koristiti točno onaj akumulator koji je preporučio proizvođač. Ovisno o tehnologiji, akumulator za start-stop može biti s AGM ili EFB tehnologijom. Koji god da jeste, jedan od ovih akumulatora znatno je skuplji od standardnog.

Ako ste mislili uštedjeti, i kupiti akumulator koji ne odgovara specifikacijama, elektronika u automobilu će prepoznati pogrešne parametre.Moguće je da ćete vidjeti signaliziranje greške. Kada radite zamjenu start-stop akumulatora, trebate se voditi uputama proizvođača. Također, tražite odgovarajući akumulator po savjetu servisa u kojem radite zamjenu. Novi start-stop akumulator mora udovoljavati parametrima i specifikacijama koje preporučuje proizvođač. Start-stop sustav u automobilu zahtjeva akumulator koji je otporan na ciklički rad i punjenje velikom strujom.

start-stop
Mogući razlozi zbog kojih vaš start-stop sustav ne radi

Osim akumulatora, u slučaju da se pokvario starter, osjetit ćete veću cijenu tog dijela nego je slučaj kod standardnih starter komponenti. Kod automobila sa start-stop sustavom, starter je ojačan i mnogo je otporniji. Samim time mogu biti skuplji od 2 do 3 puta od standardnih startera.

Znatno skuplja komponenta start-stop sustava je alternator. Ovo se posebno odnosi na alternator sa funkcijom rekuperacije energije koja sa sobom povlači mnogo elektronike i naravno visoku cijenu. Alternator je u pravilu pouzdan dio, ali ukoliko se pokvari, zamjena može biti itekako skupa.

Start-stop i ušteda goriva

Koliko možete uštedjeti goriva ako vozite automobil koji ima start-stop? Ovo pitanje nema egzaktne brojke, jer sama potrošnja ovisi o velikom broju faktora. Ipak, možemo dati neke grube pretpostavke, dovoljno za analizirati potrošnju/uštedu u grubim procjenama.

Ušteda goriva je goruće pitanje svakog vozača, pa je red da i ovom prilikom spomenemo potrošnju goriva.

Mnogi svjetski mediji koji se bave automobilizmom analizirali su potrošnju sa ovik sustavom. Došli su do zaključka da start-stop može uštedjeti između 4 i 8% od ukupne potrošnje goriva.

Mjerenja su radili u gradskoj vožnji, gdje start-stop dolazi do izražaja. Takve uštede ne možete očekivati na otvorenim prometnicama jer motor automobila u tom slučaju kontinuirano radi.

Ušteda goriva je veća ako se vozite po velikim gužvama, i općenito kada imate veliki broj zaustavljanja. Ipak, nije moguće unaprijed znati kolika će ušteda biti. Vrijednosti se mijenjaju od situacije, i mnogih faktora koji vas svakodnevno mogu zadesiti. Kako god, smatramo da start-stop može dovesti do uštede u potrošnji goriva, ali ne toliko značajno.

Pogledajte i kalkulator!

autopijaca.com - Mi prodajemo Vas auto