Potrošnja goriva ~ kako smanjiti potrošnju?

Bez obzira na stalni rast, i povremeni pad cijena goriva, vozači uvijek traže načina kako smanjiti potrošnju goriva. Sve nas zanima odgovor na to pitanje pa da pokušamo dati neke odgovore. Istina je da se potrošnja goriva može smanjiti, uz pomoć više metoda. Smanjiti potrošnju goriva možemo od 1%, pa do značajnih 10% ili više. Za vrijeme dok vozite automobil, bez obzira dali je pogonsko gorivo diesel ili benzin, želite uštedjeti. Zapravo, cilj nam je da uz istu količinu potrošenog goriva prijeđemo veću udaljenost. Kako uspjeti?

Potrošnja goriva prema službenim navodima proizvođača

Uvjerili smo se mnogo puta da službene vrijednosti o potrošnji goriva ne prate stanje u praksi. Naime, jednom kada kupimo automobil, i provozamo ga u realnim uvjetima na cesti, potrošnja goriva znatno odskače od one prikazane u papirima (na štetu vozača).

Postavlja se pitanje, dali nas proizvođači lažu, ili je nešto drugo po srijedi? Možemo kazati da ima malo i jednog i drugog. Tehnički kazano, potrošnja je uvjetovana našom vožnjom, i uvjetima na cesti. Proizvođač „ne smije“ slagati rezultate, jer bi Udruga za zaštitu potrošača imala što da radi po tom pitanju.

U nastavku ćemo pisati o smanjenju potrošnje goriva. U obzir ćemo uzeti tezu da proizvođači daju realne podatke o potrošnji, do kojih su došli testiranjem. Testiranje se provodi u uvjetima koji su mnogo bolji od realnih uvjeta u eksploataciji vozila, ali to je nešto što trebamo prihvatiti.

potrošnja

Naš cilj je prilagoditi uvjete, način vožnje i druge parametre, da bi približili potrošnju našeg automobila, potrošnji koja se reklamira. Samim tim ćemo smanjiti potrošnju.

Što možemo učiniti, i koji su koraci koje možemo poduzeti po tom pitanju? Idemo redom, da vidimo kako smanjiti potrošnju goriva.

Prvo i osnovno – redovno održavajte auto

Automobil je sastavljen od velikog broj komponenti, a većina njih ima manji ili veći utjecaj na potrošnju goriva. Redovnim održavanjem, i zamjenom istrošenih dijelova, potrošnju goriva čuvate u optimalnim granicama. Za primjer možemo spomenuti svjećice kod benzinaca, ili filtar zraka (bez obzira na pogonsko gorivo). Zaprljane svjećice, u prvom slučaju, imaju smanjenu sposobnost zapaljenja smjese. Smjesa slabije izgara, što daje manju snagu po radnom taktu. U tim momentima vozač, nesvjesno, daje veći gas da nadoknadi snagu koju očekuje od svog vozila. Sve se to odlikuje nepovoljnom potrošnjom.

Slična stvar se događa i prilikom zaprljanog filtra zraka. Manji protok zraka otežava popunjavanje volumena smjese u cilindru. Sve dalje djeluje nepovoljno na konačnu potrošnju goriva, te performanse automobila.

Kada idete na put, izbacite nepotrebne stvari

Logično je zaključiti da će lakši automobil potrošiti manje. Ako imamo dva ista modela, jedan značajno natovaren, a drugi prazan, po istom cestovnom putu će prazan automobil potrošiti manje goriva. Jednostavno, kada ste krenuli na put, ili u slučaju da automobil svakodnevno koristite, pripazite da ne vozite nepotrebne stvari. Neka automobil bude što je manje moguće opterećen bespotrebnim kilogramima.

Kvalitetno motorno ulje i potrošnja goriva

Nemojte štedjeti na kvaliteti motornog ulja. Naime, kvalitetno motorno ulje, preporučeno od proizvođača dati će najbolje performanse motora, i pomoći će da motor bolje i pravilnije radi. Sve to u konačnici dovodi i do optimalne potrošnje pogonskog goriva. Krenimo od činjenice da motor koji se dobro podmazuje bolje i lakše radi, pa samim time troši i manje goriva.

Pametno koristite klima uređaj

Vožnja za vrijeme ljetnih vrućina gotovo je nezamisliva bez korištenja klima uređaja. Korištenje klima uređaja u automobilu sasvim je normalna stvar, ali trebate znati pronaći balans između racionalnog korištenja, i potpuno neracionalnog korištenja klima uređaja. Ovisno o tome kako koristite klima uređaj, potrošnja goriva može biti neznatno povećana, ili osjetno veća u usporedbi sa potrošnjom kada ne koristite klima uređaj.

Kada nije potrebna, isključite klimu. Isto tako, pokušajte spustiti temperaturu u kabini na neku optimalnu, bez da „zakucate“ temperaturu na onu najnižu dopuštenu. Klima uređaj u prosjeku može povećati potrošnju između 0,3 i 0,8 l/100 kilometara.

„Štedljive“ gume i tlak u gumama

Tlak u gumama, ako nije u optimalnim granicama, može dovesti do povećane potrošnje goriva, smanjene stabilnosti vozila na prometnici, i neravnomjernog trošenja gazne površine gume. Već na početku je lako zaključiti važnost provjere tlaka u gumama. Sami izbor automobilske gume također ima važnost kada pričamo o potrošnji goriva. Naime, gume sa manjim otporom kotrljanja mogu smanjiti potrošnju goriva i do 0,2 l/100 kilometara. To ne izgleda mnogo, ali ako se budete pridržavali svih savjeta koje ćemo spomenuti, potrošnju goriva možete značajno smanjiti.

Ugasite motor kada automobil miruje: i potrošnja i svest o okolini

Na sreću, moderni automobili imaju ugrađenu opciju Start/Stop, koja štedi potrošnju goriva i okoliš. U slučaju da zaustavite automobil na semaforu, ili negdje na parkiralištu, motor će se zaustaviti i samim time prekinuti dovod goriva. Mnogi vozači prakticiraju isključivanje ove opcije za vrijeme vožnje, što smatramo nepotrebnim potezom. Naime, Start/Stop sustav može uštedjeti između 0,5 – 0,8 l/h. Računamo potrošnju po jedinici vremena, jer u trenutku mirovanja vozilo ne radi nikakav put.

potrošnja

Sačuvajte aerodinamiku

Za optimalnu potrošnju goriva, aerodinamika automobila ima veliku važnost. Ovo posebno vrijedi za vlasnike koji na krovu imaju nosače tijekom cijele godine, ili pak krovne kutije koje nikada ne skidaju. Da bi uštedjeli gorivo, izvan sezone skinite nosače i krovne kutije s automobila. Na taj način ćete vratiti težište automobila gdje i treba biti, a najviše ćete osjetiti na aerodinamici i smanjenoj potrošnji goriva. Procjenjuje se da krovna kutija može povećati potrošnju goriva od 0,5 do 1 l/100.

Rasporedite dionicu puta pametno

Kada vozite, da bi postigli uštedu u potrošnji goriva, važno je voziti sa osjećajem. Nemojte biti teški na pedalama, i dovesti se u situaciju da na jednoj dionici puta „spržite“ sve ono što ste uštedjeli prije. Rasporedite put, i vozite pametno. Na autocesti koristite tempomat, i potrudite se čuvati pravilan razmak između ostalih sudionika u prometu. Na taj način štedite živce, kočione obloge, i naravno gorivo.

Vozite u višoj brzini, kada je moguće

Osjetite automobil i potrudite se voziti u višoj brzini, kada je to moguće. Ovdje trebamo naglasiti: promjena stupnja prijenosa ovisi o mnogo faktora, i važno je steći osjećaj pravovremenog prebacivanja iz brzine u brzinu. Jednom kada savladate ovu tehniku, prema analizama stručnjaka, moći ćete uštedjeti i do 1l goriva na 100 prijeđenih kilometara.

Zaključak za kraj

Potrošnja goriva uvjetovana je mnogim faktorima, i naravno konstrukcijskim rješenjima pojedinog automobila (motora). Deklarirana potrošnja izmjerena je u idealnim uvjetima, a mjerenja se rade na poligonima koji služe u tu svrhu. Zbog toga je teško postići potrošnju goriva koju navodi proizvođač. Ipak, razlike u potrošnji možemo sami raditi, ovisno o načinu na koji vozimo i održavamo naš automobil. Svakako isprobajte savjete koje smo napisali, garantiramo da ćete smanjiti potrošnju goriva. Ne znamo za koliko, ali će potrošnja goriva svakako ići prema dolje. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *