Kalkulator

Prosječna potrošnja auta, i ušteda na plinu

Ugradnja plina i ušteda na gorivu u godinu dana. Izračunajte koliko uštedite ako se odlučite ugraditi plin u dizel ili benzin motor. Cijena ugradnje plina u automobil u Bosni i Hercegovini razlikuje se od servisa do servisa, i nećemo je koristiti za izračun uštede. Krajnji izračun lako možete usporediti sa ponudom za ugradnju plina. Cijena ugradnje plina u automobil ovisi o vrsti plinske instalacije, vrsti motora, a cijene se razlikuju u Republici Srpskoj i Federaciji BiH. Najbolji pristup bi bio; da zatražite više ponuda za ugradnju, rezimirate i odlučite se za servis koji ugrađuje plinsku instalaciju. Razlike u cijenama ugradnje mogu biti značajne ako se plin ugrađuje u RS ili u FBiH. Važno je odabrati servis koji može izdati tehničku dokumentaciju, koja je neophoda za homologaciju plinske instalacije, i upisivanja plinske instalacije u prometnu (saobraćajnu) dozvolu.

Plin možete ugraditi u dizel ili benzin motor, (Single Point Injection ili Multi Point Injection) sistem plinske instalacije.

Nakon toga: koristeći točku za decimalni unos, popunite polja: Prosječna potrošnja goriva, cijena goriva, i cijena plina.

Kalkulator za uštedu na plinu će izračunati kolika je ušteda ako vozite na LPG, ovisno o tome; koju plinsku instalaciju imate u planu ugraditi, i kakve će biti postavke vožnje na plin.

Potrošnja goriva i ušteda na plinu

Pogonsko gorivo

Plinska instalacija

Potrošnja goriva: l/100km

Cijena goriva: KM

Cijena plina: KM

Mjesečno prijeđenih kilometara: kilometara/mjesečno

Plinska instalacija (dizel ili benzin) - ušteda na plinu

Ušteda korištenjem plina kao pogonsko gorivo sve je više popularna, posebno u Bosni i Hercegovini, ali i u susjednim zemljama: Hrvatska, Srbija, Crna Gora. Ugradnja plina u dizel ili benzin motore može donijeti značajnu godišnju uštedu u potrošenom novcu na tankanje goriva.

Sve veći broj vozača odluči se ugraditi plin u automobil, prvenstveno radi uštede u potrošnji, ali i zbog drugih prednosti korištenja plina kao pogodnskog energenta u automobilu.

Plin nudi mnoge prednosti, pa da spomenemo neke: manji je zagađivač okoliša, manje šteti unutrašnjosti motora, ulje u motoru traje dulje, a ukoliko se pravilno ugradi, motor ima ravnomjerniji rad i bolje performanse. Plin u autu daje duži vijek trajanja i drugim komponentama, najviše ispušnom sistemu (katalizator i PDF).

U donjoj tabeli možete vidjeti kolika je ušteda ako vozite na plin, posebno za ugradnju plina u dizel motore, ili ugradnja plina u benzinske motore. Rezultati su izračunati po parametrima i vrijednostima koje ste unijeli, uzimanjem konstanti koje smo zadali prema praktičnim saznanjima, dokumentaciji i tehničkim specifikacijama proizvođača plinskih instalacija.

Vaš auto troši 0l u prosjeku na prijeđenih 100 kilometara.

Mjesečno u prosjeku napravite 0 kilometara, i potrošite 0 litara goriva. To znači da svaki mjesec platite 0KM, gorivo, po cijeni od 0KM/l.

Godišnje u prosjeku prijeđete: 0 kilometara, pa možemo izračunati da ste na gorivo dali 0 KM u godinu dana.

Ako ugradite plin, ušteda je sljedeća:

Cijena 1l (1Kg) plina je 0 KM, a cijena je KM, pa imamo razliku od KM po litri, u korist plina.

Niste odabrali potrebne parametre za izračun

Kalkulator: Potrošnja goriva, auto na plin

Ugradnja plina u dizel motor već se dugo radi u svijetu, dok je kod nas možemo kazati nova tehnologija. Najčešće se instalacija radi na velikim dizel motorima, kod radnih strojeva, na brodskim motorima, ali u zadnje vrijeme i na dizelskim motorima osobnih automobila.

Plinska instalacija kod benzinskih motora već je poznata stvar, i jako popularna u Bosni i Hercegovini. Trebamo kazati da se plin ugrađuje i u susjednim zemljama, ali i u razvijenim državama poput Njemačke, Nizozemske, Belgije i drugih. Kako zbog uštede, tako i zbog ekoloških normi, ugradnja plina u automobil sve je više aktuelna pojava.

Cijena autoplina u BiH varira, kao i svugdje, pa smo odlučili predstaviti kalkulator potrošnje auto plina, i uštede na plinu. Unesite parametre, i sami izračunajte kolika je potrošnja auta na plin.