Kalkulator

O stranici

Stranica je osmišljena kao kalkulator koji korisnicima pruža okvirne cijene plaćanja carine i PDV-a prilikom carinskog postupka (Uvoz automobila u BiH).

Korisnik treba unijeti tražene podatke o vozilu, i odabrati carinske dokumente koje može priložiti tijekom postupka uvoza.

Na osnovu cijene vozila, i priloženih dokumenata, kalkulator će izračunati carinska davanja i vrijednost PDV-a na stavke koje se oporezuju.

Porez i carina na Uvoz automobila

Plaćanje poreza i carine prilikom uvoza automobila u Bosnu i Hercegovinu detaljno je opisano na linku - Uvoz u BiH

Osim toga, objasnili smo i postupak homologacije vozila u BiH, kao dio carinskog postupka koji prethodi prvoj registraciji u BiH.

Vrijednost carine i PDV-a na uvoz polovnog automobila računa se po vrijednosti plaćenog računa, ili prema kataloškoj vrijednosti vozila.

Kalkulator koristite tako da za početnu vrijednost unesete cijenu fakture u Eurima. Cijena će se konvertirati po važećem tečaju, da bi se obračun izvršio u domaćoj valuti BAM.

Ovisno o odabranim parametrima: kategorija vozila, prateća dokumentacija ..., dobit ćete okvirne vrijednosti svih troškova koji prate postupak uvoza.

Online kalkulator je informativnog karaktera, i nikako ne može poslužiti kao relevantan alat za točne vrijednosti carinskog postupka.

Koristite ga kao pomoćni alat, koji može dati neke približne vrijednosti (izdatke) plaćanja tijekom carinjenja.

Osnovica se automatski konvertira iz cijene u EUR u cijenu u Konvertibilnim markama (BAM)

Trošak transporta za fizička lica unosi se 500KM.

EURO norma ograničava uvoz zastarjelih vozila. Trenutno se još uvijek može uvesti automobil s EURO 4 normom.

Benzin, Dizel i Hibrid su još uvijek stavke koje direktno ne utječu na ukupni obračun davanja prema državi.

Naknadno ćemo kalkulator nadograditi: da korisnici imaju uvid u sve troškove prilikom uvoza, kao i troškove nakon uvoza (do registracije).