Gume za vaše vozilo ~ koje odabrati?

Da li je bolje kupiti zimske ili univerzalne gume? Koje su prednosti, a koje mane, univerzalnih guma u odnosu na zimske? Pokušat ćemo objasniti razlike, i dati savjet za dobru i povoljnu kupovinu.


Razlika između cjelogodišnjih i zimskih guma postoji, ali su oba tipa guma izrađena za vožnju u zimskim uvjetima. Bitna razlika je to da su univerzalne gume prilagođene za vožnju tijekom cijele godine, zbog čega ih zovemo i cjelogodišnje, ili višesezonske.
Univerzalne, odnosno cjelogodišnja gum za auto obično predstavljaju kompromis. Riječ je o gumama koje su konstruirane da rade dobro u svim vremenskim uvjetima. Za razliku od cjelogodišnjih guma, zimske gume se bolje ponašaju u zimskim uvjetima, te jako loše u ljetnom periodu, ili općenito izvan zimske sezone. Isto vrijedi, samo suprotno, za ljetne gume.

Prvo da opišemo kratku povijest univerzalnih guma.
Univerzalne su se na tržištu pojavile 1977. godine, i reklamirane su pod sloganom „all-season tire“, što u prijevodu znači gum za svaku sezonu.

Prve univerzalne gume predstavile su dvije američke kompanije: Goodyear Tire i Rubber Company.
Cjelogodišnje za auto prisutne su i danas, a njihov najveći uspjeh dolazi od činjenice da mnogi vozači traže povoljno rješenje za sigurnu vožnju tijekom cijele godine. Faktor uštede igra veliku ulogu pri odlučivanju i kupnji gum za auto.


Kupnja univerzalnih guma bilježi najveći rast u slabije razvijenim zemljama, gdje je kupovna moć ipak slabija, te su vozači primorani na takve korake. Prije nego se odluče na kupovinu, mnogi će vlasnici automobila tražiti procjenu kvalitete, na internetu ili kod lokalnih trgovaca i servisa. S obzirom na različitu ponudu među proizvođačima, nismo uvijek sigurni u kvalitetu i osobine pojedinih modela koji se nude na tržištu. U nastavku ćemo opisati prednosti i nedostatke univerzalnih gum u odnosu na zimsku gumu.


Prednosti i nedostaci univerzalne gume za auto


Univerzalne gume za auto posebno su dizajnirane za vožnju u različitim uvjetima, odnosno za vožnju po svim godišnjim dobima. Dobro se ponašaju u vožnji po visokim temperaturama, po suhim površinama, ali i po kiši i zimskim uvjetima na cesti. Cjelogodišnje gume za auto rade dobro u različitim uvjetima, što je i ključ opisa cjelogodišnje gume. Dakle, takve gume imaju optimalno ponašanje tijekom cijele godine. Za razliku od univerzalne, sezonska guma daje najbolje performanse za sezonu i uvjete na cesti za koje je izrađena. Možemo kazati da je sezonska guma bolja u onoj sezoni za koju je izrađena, kada je usporedimo sa univerzalnom gumom.


Trebate znati: Unatoč tome što univerzalne pokazuju dobre rezultate, mnogi stručnjaci i dalje predlažu uporabu sezonskih guma. Sezonske gume su ciljano rađene za sezonu u kojoj se trebaju koristiti.

Kako se ponaša univerzalna guma u različitim uvjetima na cesti?


Univerzalna guma za auto su napravljene da se ponašaju što je bolje moguće na svakoj podlozi, u svim vremenskim uvjetima. One su znači optimalno prilagođene svim sezonama.
Za razliku od univerzalnih guma, na primjer, ljetna guma će imati odlične karakteristike ljeti, na suhoj podlozi i temperaturama koje obilježavaju to godišnje doba. Ljetne gume nemaju dobra svojstva za vrijeme hladni dana i zimskih uvjeta općenito.
Zimske gume će imati odlične karakteristike u zimskom periodu, za vrijeme niskih temperatura i snježnih padalina. Ljeti će zimske gume imati znatno smanjene vozne karakteristike, brzo će se trošiti i stvarat će buku.


Možemo zaključiti da su univerzalne optimalne, ako želimo jednom godišnje mijenjati gume na autu. Ovisno o prijeđenim kilometrima, i načinu vožnje, univerzalne gume mogu potrajati 2 godine, možda nekada i dulje, ali će one u praksi brže da završe svoj radni vijek.


Sezonske, ljetne ili zimske, mogu trajati 2-3 sezone, ako ih se izvan radne sezone pravilno skladišti i čuva za sljedeću sezonu.
Kod nas vrijedi pravilo da se univerzalne gume koriste tijekom cijele godine. To nije loše, ali treba znati da se univerzalne brže troše, i da se trebaju redovno mijenjati. Za razliku od univerzalnih guma, sezonske, uz pravilno održavanje, mogu trajati 2 sezone. Zbog ovog napisanog, ušteda na kupovinu univerzalnih guma gubi na značenju.


Konkretno: Ako koristite univerzalne gume na autu, i mijenjate ih redovno, to znači da ćete svake 2 godine kupiti 4 nove. Sa druge strane, ako koristite sezonske gume, i ako ih mijenjate svake 2 sezone, vi opet kupujete 4 nove u dvije godine. Ovdje je trošak osjetan samo prvi put, u prvoj godini kada kupujete prvi set ljetnih, i set zimskih guma.


Kada izabrati univerzalne?


Prije nego nastavimo, trebamo naglasiti da se kod nas univerzalne često nazivaju i MS, odnosno M+S. Zapravo MS oznaka gume označava vožnju Mud (blato) i Snow (snijeg). To su koje mi već dugo zovemo guma za cijelu godinu, cjelogodišnje ili univerzalne gume.


MS gume, odnosno univerzalne su pametan izbor za gradsku vožnju, posebno za mjesta gdje su zime bez izraženih zimskih padalina. Univerzalne dobro podnose hladnoću, a vožnja po suhom ne predstavlja neki poseban izazov za takvu gum i vožnju općenito.
MS gume mogu vam uštedjeti novce, posebno ako vozite po gradu, i živite u podneblju u kojem nema jačih zimskih padalina. U tom slučaju i mi možemo preporučiti upotrebu univerzalnih, odnosno MS guma za auto.


Zimske gume su ipak zimske


Zimske gume imaju jednu veliku prednost, a to je da su rađene baš za vožnju u zimskim uvjetima. Za razliku od univerzalnih, koje se dobro ponašaju tijekom čitave godine, zimske gume imaju izraženo bolje vozne karakteristike za vožnju po zimi, ali i lošije vozne karakteristike izvan zimske sezone.

Gume


Kada vozimo za vrijeme niskih temperatura, po podlozi na kojoj ima snijega ili poledice, zimske gume su najbolja opcija. U tom slučaju mogu poslužiti i MS gume, ali će prava zimska guma imati daleko bolje karakteristike u spomenutim uvjetima na cesti.
Jednostavno je zaključiti: zimska bolje prianjaju za cestu u zimskim uvjetima, te imaju kraći put zaustavljanja (kočenja) što je ključno za sigurnu vožnju.
Pri jako niskim temperaturama ljetne će izgubiti fleksibilnost, i postat će krute što ih čini lošim izborom. Ljetne gume nemaju dobre karakteristike prianjanja na površini sa snijegom ili poledicom za vrijeme niskih temperatura.


Zimske gume su izrađene od mekane smjese, što omogućava da se guma bolje ponaša po snijegu i za vrijeme niskih temperatura. Pored toga, imaju veću dubinu profila i do pet puta više odvodnih kanala (za izbacivanje vode sa gazne površine). Duboki profil zimskih guma posebno je dizajniran s namjerom da što bolje izbacuje snijeg i tako omogući bolje prianjanje za podlogu. Uz pomoć odvodnih kanala lakše se i efikasnije izbacuju snijeg, bljuzga i voda ispod samog točka automobila.


Zimske gume kupite ako…


S obzirom na to da Hrvatska ima relativno blage zime, slično tome i BiH, te Srbija, univerzalne gume sve su popularniji izbor na našim područjima. Ako živite u mjestu gdje je mikroklima ipak drugačija, te imate velike zimske padaline, nanose snijega isl…, preporučujemo da kupite kvalitetne zimske gume za automobil.


Univerzalnu gumu možete kupiti ako…


Univerzalnu gum možete koristiti tijekom cijele godine, posebno u području gdje su zimski uvjeti na cesti zadovoljavajući. Financijska ušteda se može postići, ali treba biti oprezan. Nemojte štedjeti ako prilike ne dozvoljavaju. Sigurnost treba biti na prvom mjestu. Univerzalna guma može biti praktična ako vozite manji auto na kraćim relacijama. Ako su vaše obveze svedene na gradsku vožnju, bez većih putovanja, univerzalne gume su bolji odabir. Ipak, ako vozite veći i teži auto, imate duža putovanja i očekujete prave zimske uvjete, savjetujemo da kupite kvalitetnu gumu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *